Acasa » Afectiuni » Boli rare: colagenozele. Ce sunt si cum se trateaza?

Boli rare: colagenozele. Ce sunt si cum se trateaza?

by Zein Niros on 07/09/2009 · 0 comments

Boli rare: colagenozele. Ce sunt si cum se trateaza?

Confundate mult timp cu reumatismul si tratate ca atare, bolile de colagen se inscriu in clasa patologiilor rare si, din pacate, incurabile. Colagenozele sunt boli sistemice, termen care defineste in medicina patologii care afecteaza intregul organism. Poate va mai amintiti de la orele de biologie din liceu ce este colagenul: este o proteina complexa care se gaseste peste tot in corpul nostru si are rolul de liant, cu alte cuvinte colagenul este cel care ne tine “adunati”. Din nefericire, are si el patologia lui care, chiar daca nu este fatala in toate cazurile, in timp devine invalidanta.

Din punct de vedere al mecanismului de producere, colagenozele sunt afectiuni ce au in comun un raspuns imun anormal impotriva unor componente ale tesutului conjunctiv. Exista patru boli majore care fac parte din acest grup de afectiuni rare: lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, dermatomiozita si boala mixta de tesut conjunctiv. La acestea, numerosi autori mai adauga poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoietica si sindromul mucoaselor uscate (sindromul Sjogren). Cele mai frecvente sunt poliartrita reumatoida (la femei) si spondilita anchilopoietica (la barbati). Semnalul de alarma pe care organismul il da la instalarea colagenozelor sunt durerile de oase (in prima faza), de aceea aceste boli au si fost confundate mult timp cu reumatismul. Apoi, in timp, apar complicatii la organele interne (ca de exemplu, aparitia de chisturi cardiace). In cazul poliartritei reumatoide, primele simptome sunt durerile in oasele mici de la maini si picioare, adica – practice – dureri ale degetelor. De asemenea, bolnavul se trezeste dimineata “intepenit” si cu dureri ale coloanei cervicale care cedeaza de la sine la putin timp dup ace se da jos din pat. Acest semn se numeste “redoare matinala”. Daca la acestea se adauga si tumefieri ale articulatiilor, subfebrilitate, oboseala, scaderea fortei muscular si dureri muscular, bolnavul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Colagenozele sunt tratate de medicii reumatologi (desi sunt boli autoimune) ca urmare a inflamatiilor care ataca in principal sistemul muscular si articular. Tratamentul este complex, cu antiinflamatorii “agresive” orale, iar in timpul puseelor acute, perfuzabile, uneori necesita internari repetate, insa chiar daca nu vindeca poate aduce bolnavului o stare favorabila, compatibila cu viata profesionala. De asemenea, si diagnosticarea necesita anumite baterii de teste specifice pentru a inlatura orice dubiu cu privire la instalarea unei asemenea boli.

Nu tratati cu indiferenta durerile de oase, deoarece nu se stie ce boala se ascunde sub aceasta simptomatologie. Conform statisticilor, incidenta colagenozelor este in crestere, fiind diagnosticate anual sute de noi cazuri de colagenoze.

Incoming search terms:

colagenoza, colagenoza simptome, boli de colagen, colagenozele, boala de colagen, colagenoze, colagenoza tratament, colagenoza ce este, boli de colagen simptome, colagenoza tratament naturist

Related Posts:

Leave a Comment

Previous post:

Next post: