Acasa » Produse naturiste » Fructe si legume » Castanul Comestibil: Descopera totul despre castanele comestibile

Castanul Comestibil: Descopera totul despre castanele comestibile

by elena on 10/09/2014 · 0 comments

Castanul Comestibil: descopera totul despre castanele comestibile

Castanul comestibil este una din speciile de plante ce are flori monosexuate situate pe  aceeaşi  plantă, dar separate.
Florile de ambele sexe sunt dispuse pe două nivele diferite, cele masculine în partea superioară a plantei, iar cele feminine în partea sa inferioară. Ambele tipuri de flori sunt erecte, măsurând între 10 şi 20 cm lungime, semănând extrem de mult cu nişte lumânări şi având un miros puternic, tipic, capabil de a atrage insecte polenizatoare.

Fructele
Castanul comestibil înfloreşte mai târziu ca alte specii de castan . Ambele tipuri de flori apar la sfârş itul lui iunie şi începutul lui iulie, durând până când fecundarea celor feminine este realizată. Înspre toamnă, florile feminine evoluează dintr-un singur receptacul îngroşat în 3 – 7 fructe independente, ce sunt protejate de o manta ţepoasă.

La coacerea completă, care are loc cândva în mijlocul lui octombrie, mantaua se deschide progresiv, lăsând să se vadă fructele coapte, a căror coajă are o frumoasă culoare maroniu-castanie lucitoare.

Utilizări

Denumirea de castan comestibil se referă desigur la fructele acestui arbore care sunt comestibile, fiind considerate în anumite reţete de preparare (vedeţi piure de castane) chiar o delicatesă. Există, desigur, şi alte modalităţi de mâncare a fructelor , dintre care castanele coapte sunt foarte cunoscute.

Castanul comestibil este cultivat în multe zone ale Europei, fiind cunoscut şi cultivat încă de pe vremea Romei antice , când a fost introdus treptat în regiuni mai nordice decât arealul său natural. Mai târziu, începând cu Evul Mediu timpuriu, castanul comestibil a început să fie cultivat de călugări în grădinile mânăstirilor. Astăzi, în afara livezilor, exemplare vechi de sute de ani pot fi gă site în întreaga Europă, din Anglia până în România şi din Italia până în Germania.

Fructele, care sunt foarte gustoase, sunt utilizate ca ingredient ales de către fabricanţii de ciocolat ă şi delicatese, fiind frecvent coapte sau prăjite. Sub forma lor prăjită sunt foarte apreciate în Franţa, Italia şi, mai ales, în Corsica. Coacerea sau prăjirea se pot face fie integral, fie sub formă granulară, obţinându-se un fel de făină, din care se realizează piureul de castane. Există o varietate de mămăligă corsicană (denumită polenta sau pulenta) care foloseşte ca ingredient de bază făină dulce de castane comestibile.

Lemnul arborelui este frumos şi durabil, fiind folosit la confecţionarea de mobilă, butoaie, material pentru garduri sau chiar ca material de grinzi pentru acoperişul clădirilor, aşa cum ar fi în Alpujarra, Spania. Datorită tendinţei lemnului de a crapa în lung şi de a se curba accentuat în timp, folosirea sa la piese mari de lemn este limitată. Coaja arborelui este o sursă importantă de tanin.

Ati incercat castanele comestibile?

Incoming search terms:

castan comestibil cum se ingrijeste, castanul comestibil ingrijire

Related Posts:

Leave a Comment

Previous post:

Next post: