Acasa » Afectiuni » Dermatita seboreica-Tratament: Afla tratamentul pentru dermatita seboreica

Dermatita seboreica-Tratament: Afla tratamentul pentru dermatita seboreica

by elena on 24/10/2009 · 0 comments

Dermatita seboreica-Tratament: Afla tratamentul pentru dermatita seboreica

Igiena pielii joaca un rol esential in controlarea dermatitei seboreice. Spalarea frecventa cu  sapun  este indicata, deoarece indeparteaza  grasimile  din regiunile afectate.
Expunerea la radiatiile ultraviolete ale soarelui este de asemenea benefica, desi trebuie evitate arsurile solare .

Preparatele farmaceutice utilizate in tratamentul dermatitei seboreice includ agentii antifungici (sulfura de seleniu , zinc pirition, derivati de azol , terbinafina topica) ce reduc colonizarea cu ciuperca P. ovale si agentii antiinflamatori (steroizi topici).

In cazurile grave, agentii keratolitici (acidul salicilic sau produsele ce contin gudron) pot fi utilizati pentru indepartarea crustelor dense, in asociere cu aplicarea unor steroizi topici. Alte solutii pentru indepartarea crustelor constau in aplicarea unor uleiuri (de masline , etc.) pentru dizolvarea crustelor in timpul noptii, urmata de utilizarea unui sampon ce contine gudron.
In cazurile refractare la tratament, solutia consta in administrarea unor agenti ce suprima activitatea glandelor sebacee (isotretinoin).

Tratamentul scalpului
Numeroase cazuri de dermatita seboreica pot fi tratate eficient prin utilizarea zilnica sau o data la 2 zile a unui sampon antimatreata ce contine 2,5% sulfura de seleniu sau 1 -2% zinc pirition. Se poate utiliza si un sampon ce contine ketoconazol. Samponul trebuie aplicat pe scalp si lasat sa actioneze 5 -10 minute inainte de spalare. Dupa ce afectiunea este controlata, frecventa utilizarii sampoanelor medicale poate fi redusa la 2 ori pe saptamana sau in caz de necesitate. Solutia 1% de terbinafina este de asemenea eficienta in tratamentul dermatitei seboreice ce afecteaza scalpul .

Daca scalpul este acoperit cu scuame dense, acestea pot fi indepartate prin aplicarea unui ulei cald pe scalp si spalarea dupa cateva ore cu un sampon ce contine gudron. O alternativa este aplicarea pe durata noptii a unui produs keratolitic ce contine gudron, apoi acoperirea scalpului cu o folie de plastic, urmata de samponare dimineata.
In cazul unei inflamatii, tratamentul consta in aplicarea de fluocinolon acetonid pe intreg scalpul , umezit in prealabil, acoperit pe timpul noptii cu o folie de plastic, apoi samponat dimineata. Tratamentul poate fi repetat in fiecare seara pana la disparitia inflamatiei, apoi efectuat de 1 -3 ori pe saptamana sau in caz de necesitate. Solutiile, lotiunile sau unguentele cu corticosteroizi pot fi utilizate de 2 ori pe zi, timp de 1-3 saptamani in locul aplicarii de fluocinolon acetonid. Tratamentul poate fi intrerupt odata cu disparitia pruritului si a eritemului. In continuare, se utilizeaza sampoanele antimatreata . Pacientii trebuie sfatuiti sa uilizeze cu moderatie steroizii topici puternici, deoarece excesul poate duce la atrofia pielii si telangiectazie.

Tratamentul fetei
Portiunile afectate ale fetei pot fi spalate frecvent cu sampoane eficiente impotriva dermatitei seboreice. Crema de ketoconazol 2% poate fi aplicata 1 -2 ori pe zi pe zonele afectate. Deseori, crema de hidrocortizon 1% poate fi adaugata pentru a opri eritemul si pruritul .

Tratamentul pielii corpului
Dermatita seboreica ce afecteaza trunchiul poate fi tratata prin spalarea frecventa cu sapunuri ce contin zinc sau cu sampoane ce contin gudron. In plus, ketoconazol crema 2% si/sau cremele, lotiunile sau solutiile de corticosteroizi aplicate 1 – 2 ori pe zi se dovedesc a fi eficiente. Peroxidul de benzoil este de asemenea eficient in controlarea dermatitei seboreice a trunchiului. Acesti agenti pot usca in mod excesiv pielea, astfel incat pacientii pot aplica o lotiune hidratanta dupa tratament.

Tratamentul in cazurile severe

Pacientii cu dermatita seboreica severa ce nu raspunde la tratamentele topice obisnuite pot fi candidati pentru terapia cu isotretinoin.
Isotretinoin poate antrena o reducere cu 90% in dimensiunile glandelor sebacee , ce corespunde unei reduceri in producerea de sebum . Isotretinoin poseda si proprietati antiinflamatoare .
Tratamentul cu doze zilnice de isotretinoin poate avea drept rezultat o ameliorare a dermatitei seboreice severe dupa patru saptamani. Apoi, se instituie un tratament de mentinere cu doze mai mici pe parcursul mai multor ani.

Tratamentul cu isotretinoin este indicat unui numar mic de pacienti, din cauza efectelor adverse pe care le prezinta. Isotretinoin este un agent teratogen (poate produce malformatii fatului), iar printre efectele sale secundare se numara: hiperlipidemie, neutropenie (scaderea numarului de globule albe), anemie si hepatita ; cheilita, xeroza, conjunctivita si uretrita. Utilizarea pe termen lung a fost asociata cu dezvoltarea hiperostozei scheletale idiopatice difuze (HSID) .

Incoming search terms:

sapun cu zinc, dermatita seboreica tratament naturist, sapun cu zinc pret, sapun dermatita seboreica, dermatita seboreica tratament, sapun zinc, zinc pirition, crema cu zinc pirition, sapunuri cu seleniu

Related Posts:

Leave a Comment

Previous post:

Next post: