Acasa » Afectiuni » Tusea: Cum se trateaza tusea?

Tusea: Cum se trateaza tusea?

by elena on 30/10/2009 · 0 comments

Tusea: Cum se trateaza tusea?

Tusea reprezinta un act reflex si are ca rezultat expulzarea materiilor aflate in caile  respiratorii  superioare.
Tusea poate fi seaca, iritativa (fara secretii sau cu secretii reduse) caracteristica in principal infectilor acute ale cailor respiratorii superioare (ex. traheobronsita acuta, infectii virale acute), sau productiva (cu secretii) caracteristica mai ales infectiilor cronice (ex traheobronsita cronica, BPCO).

Tusea seaca este daunatoare mai ales cind este de intensiate mare deoarece solicita foarte mult aparatul respirator si cardiovascular, favorizind hemoptizia, tusea productiva este folositoare deorece ajuta la eliminarea din caile respiratorii a secretiilor si mucusului infectat.

Tusea nu trebuie eliminata in totalitate ci doar diminuata ca intensitate, atunci cind este suparatoare.
In tratamentul simptomatic al tusei se utilizeaza medicamente numite antitusive si expectorante.
Antitusivele actioneaza la nivel central inhibind centrul tusei , utilizate in tratamentul tusei seci, ritative. Expectorantele si mucoliticele actioneaza la nivel periferic fiind utile in tusea productiva ajutind la fluidificarea si eliminarea mucoasei infectate si la decongestionarea bronhiilor.

Tusea poate surveni si prin mecanism iritativ la nivelul faringelui sau al mucoasei nazale , asociera cu antisepticele locale, decongestionatele nazale fiind utila.
Tratamentul tusei este simptomatic si urmareste reducerea intesitaii acesteia si nu suprimarea totala.

Tusea seaca se trataeaza cu codeina eliberata numai pe baza de prescriptie medicala sau derivati de sinteza cu actiune asemanatoare cu cea a codeinei, dar cu efecte secundare mult diminuate (dextrometorfan, oxeladin).
Expectorantele (ex. ACC 200, bromhexin) se administreaza in cazul tusei cu secretie bronsica scazuta care nu poate fi eliminata usor in timpul tusei si care reprezinta un factor iritativ declansator al tusei . Expectorantele se asociaza in general cu antibiotice.

In toate cazurile de tuse automedicatia poate face mai mult rau decit bine. Este necesar un consult de specialitate pentru a determina cauzele exacte ale tusei .

Incoming search terms:

tratarea tusei seci, cum se trateaza tusea, tratamentul tusei seci, combaterea tusei seci, tratament impotriva tusei seci, contra tusei seci, bromhexin tuse seaca, cum se trateaza tusa, tratamentul tusei uscate, cu ce se lecueste

Related Posts:

Leave a Comment

Previous post:

Next post: